Laatst bijgewerkt op

Concurrentiebeding of een relatiebeding in Nederland

Veel arbeidsovereenkomsten bevatten een concurrentiebeding, wat impliceert dat het niet eenvoudig is om van werkgever te wisselen. Is een concurrentiebeding altijd juridisch bindend? Deze pagina biedt uitgebreidere informatie over dit onderwerp.

concurrentiebeding

Wat is een concurrentiebeding?

Een concurrentiebeding is een afspraak die een werkgever schriftelijk in een arbeidsovereenkomst kan vastleggen. Het doel van deze afspraak is te voorkomen dat de werknemer na uitdiensttreding kennis en ervaring gebruikt voor een andere werkgever, of voor een eigen bedrijf.

Het kan gaan om beperkingen voor:

  • Het soort werk. Bijvoorbeeld niet hetzelfde werk bij de nieuwe werkgever doen.
  • De nieuwe werkgever. Bijvoorbeeld niet bij een concurrent gaan werken.
  • Het geografisch gebied. Bijvoorbeeld niet hetzelfde werk binnen een bepaalde regio doen.
  • De periode. Bijvoorbeeld niet binnen 1 of 2 jaar na uitdiensttreding bij een concurrent hetzelfde werk doen of een eigen bedrijf starten.

Een werkgever kan ook met een zzp’er of een opdrachtnemer een concurrentie-of een relatiebeding overeenkomen, maar daaraan kunnen andere eisen gesteld worden dan bij werknemers.

Wat is een non-concurrentiebeding?

Een non-concurrentiebeding of niet-concurrentiebeding is hetzelfde als een concurrentiebeding. Deze begrippen worden door elkaar gebruikt.

Wat is een relatiebeding?

In een arbeidsovereenkomst kan ook een relatiebeding staan. Dit is een vorm van concurrentiebeding. Met een relatiebeding wil een werkgever voorkomen dat zijn werknemer na uitdiensttreding voor of met zijn klanten, leveranciers en samenwerkingspartners gaat werken.

Wanneer is een concurrentiebeding of relatiebeding geldig?

In het arbeidsrecht is omschreven wanneer een concurrentiebeding en een relatiebeding geldig zijn.

Wat is belangrijk?

  • Het beding wordt schriftelijk overeengekomen
  • De werkgever in de arbeidsovereenkomst legt uit waarom een concurrentiebeding en/of relatiebeding belangrijk is, bijvoorbeeld om specialistische kennis of bedrijfsinformatie te beschermen
  • De werknemer begrijpt waarvoor hij of zij tekent en kan de consequenties daarvan goed overwegen. Het beding moet zijn geschreven in een taal die de werknemer begrijpt.
  • De werknemer is bij het moment van ondertekening 18 jaar of ouder

Is het beding geldig, dan moet de werknemer zich eraan houden. Is er een geldig relatiebeding maar geen geldig concurrentiebeding? De werknemer of opdrachtnemer mag dan niet gaan werken voor bijvoorbeeld een klant van zijn ex-werkgever, maar wel voor een concurrent. Hij mag ook een bedrijf in het vakgebied starten.

Heeft de rechter in een ontslagprocedure geoordeeld dat een werkgever ernstig verwijtbaar heeft gehandeld, dan kan hij zijn werknemer niet aan een concurrentiebeding houden.

Wat te doen bij een conflict?

Een (ex-)werkgever en een (ex-)werknemer kunnen een conflict krijgen over een concurrentiebeding of een relatiebeding. Is het conflict niet op te lossen in gesprek of met , dan is het mogelijk de rechter om een oordeel te vragen. De procedures vallen onder het .

Voor een procedure bij de  ben je niet verplicht een  in te schakelen. Het is wel verstandig deskundige hulp te vragen omdat het arbeidsrecht vaak lastig is.

Bron: rechtspraak.nl

Voorbeeld van een concurrentiebeding

Een concurrentiebeding kan er als volgt uit zien in een contract:

De werknemer mag gedurende een periode van 12 maanden na het beëindigen van de arbeidsovereenkomst niet zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de werkgever direct of indirect in dienst treden bij, op welke wijze dan ook, werkzaamheden verrichten voor een onderneming die gelijkaardige of vergelijkbare producten produceert, aanbiedt of verhandelt, of dezelfde diensten aanbiedt als de werkgever, of persoonlijke activiteiten ontplooien die vergelijkbaar zijn met die van de werkgever.

Snel een mooi CV nodig?

mooi cv